PORTELL s. XXI (des de 2001)


 
 

REFERÈNCIA BIBLIOGRÀFICA

 
2006

Es construeixen els parcs eòlics de les Cabrelles i Pla d'en Balaguer, dins de la zona 3 del Pla Eòlic Valencià, per part de l'empresa RENOMAR. El primer està composat per 19 aerogeneradors; el segon, en té 25. Aquesta obra deixa diners tant als propietaris de les finques afectades i a l'ajuntament, i ha donat treball a uns quants jovens de la comarca. Previa a la instalació del parc, es van fer treballs arqueològics que van donar resultats impagables. Es van trobar jaciments del paleolític, del neolític, del Bronze, del Ferro, d'època ibera, romans, àrabs, etc. Un cop tinguem els llibres on sortiran publicats els resultats de les excavacions les anirem afegint a la web.

L'energia eòlica és una energia renovable i neta, que no deixa massa residus, però el preu a pagar pels pobles de la comarca ha sigut l'impacte visual i sonor amb el que a partir d'aquest moment hem de conviure. Són les coses del progrès.


2009

Gener, 21. Ens deixa una veïna il·lustre, Luisa Camañes. Un dels llegats culturals que ens va deixar va ser el seu llibre sobre la història de Portell, usos i costums, en el que reflexa molt bé la manera de viure i les tradicions del Portell del segle XX.

En la web museudelaparaula.es és poden vore un parell de videos d'ella parlant.


2013

Enrique Benavent Vidal, bisbe de Tortosa (des de 2013). És interessant conéixer el nom dels bisbes que han ocupat el bisbat de Tortosa perquè Portell en formava part i dins del seu arxiu deu haver molta informació sobre visites pastorals i demés:

Enrique Benavent Vidal (des de 2013) [anar a 1926 per a consultar els bisbes del segle XX]

[Llista de bisbes de Tortosa. ca.wikipedia.org]


2014

Juny, 19. El rei Joan Carles I abdica en el seu fill, Felip VI.

<<Felip VI, de naixement Felip de Borbó i Grècia (Madrid, 30 de gener de 1968), és l'actual rei d'Espanya.>>

[ca.wikipedia.org]


Llistat dels presidents sota el seu regnat:

Mariano Rajoy Brey (21 de desembre de 2011)

Pedro Sánchez Pérez-Castejón (18 je juny de 2017)

[ca.wikipedia.org]


2015

Abril, 11. Es troben pintures rupestres al terme de Portell. Encara que la troballa va ser d'uns anys abans, no es va fer públic per tal de poder-se dur a terme els treballs d'estudi i protecció.

Fa un temps, Ismael Gil i jo mateix (Jacint Cerdà) vam trobar unes pintures rupestres al terme de Portell. Davant la importància i repercusió que sabíem que això tindria, vam esperar l'ocasió propícia per tal de posar-ho en mans d'experts que ho pugueren estudiar i valorar. Finalment, el moment va arribar i, ara, per fi, es fan públics els resultats. Són pintures de fa uns 7.000 anys i es veuen un parell de formacions d'homens amb arcs, diversos animals, com cabres salvatges i cèrvols, i una cosa curiosa, la impresió dels dits de la mà esquerra de l'artista. Corresponen a dues tradicions artístiques diferents: l'art rupestre Llevantí i l'art rupestre Esquemàtic. Si les voleu visitar, us hem d'advertir que estan molt desgastades i que a penes es veuen. El dissabte 11 d'abril de 2015 es va fer la presentació, a la vegada que es va divulgar un tríptic explicatiu. Si cliqueu damunt, el podreu vore una mica més gran.

 
 

 

www.portell.tk  -  portellweb@yahoo.es

Recopilació bibliogràfica i transcripcions de Jacint Cerdà